enter-article על מעבדי מחשבים ועל עיבוד נתונים - מדריך טכנאי מחשבים ארצי
טכנאי מחשבים » מאמרים וחדשות » על מעבדי מחשבים ועל עיבוד נתונים

על מעבדי מחשבים ועל עיבוד נתונים




אחרי שבמאמר הקודם דיברנו על מקור המעבד, כעת נדבר על תפקידיו השונים





חובבי המחשבים שביננו, בעיקר אם אתם משתמשים ביישומים גרפיים "כבדים" (כמו משחקים מתוחכמים או תוכנות דימות וגראפיקה) יסבירו לכם שהמעבד כבר מזמן אינו הפקטור היחיד שקובע את איכות המחשב.

בעוד שאמירה זו נכונה, ולמעשה רוב הפניות של תיקון מחשב, בדיקת מחשב ותקלות אחרות הקשורות למחשבים קיימים, מתמקדות דווקא בחלקי המחשב האחרים (ובראש ובראשונה לוח האם והזיכרון הקשיח), אי אפשר לבנות מחשב טוב בלי בסיס הבסיסים- המעבד. דווקא לחלק הזה, לב ליבו של כל מחשב, הסנטימטר הרבוע היקר ביותר והמושקע ביותר בקופסת החישוביות, נקדיש את המאמר הבא.

לב אחד שהוא שנים

חזרה קצרה על המונחים המוכרים לרובכם: העיבוד הספרתי, עליו מבוססים המחשבים של ימנו, הוא עיבוד טורי: בכל רגע נתון יכולה להתבצע אך ורק פעולה חישובית אחת (שמוגדרת בגדול כהכפלה בשנים, חיבור, מחיקה או מעבר לתא הבא), ומכאן גם הצורך בכמות אדירה של חישובים בשניה כדי ש"דברים יזוזו".

עם זאת, הכמות של החישובים הניתנת לשניה מוגבלת על ידי המון גורמים פיזיים (תדירויות גבוהות מידי גורמות להתחממות, השריית זרם ושאר חוליים רבים שמדירים שינה מעיני מהנדסי חשמל), ולכן נכון למרץ 2011 לא קיימים מעבדים בשימוש ביתי בהם התדירות הריאלית עולה בהרבה על 2 ג'יגה (=מיליארד)-הרץ (חישובים בשניה).

אבל רגע, במחשב שלי כתוב 8!!! נכון מאוד, וכאן נכנס הפטנט אליו הגיעה אינטל (שמייצרת את המעבד שלכם, כמו את שאר 99% משבבי העיבוד של המחשבים הביתיים בעולם) לפני כ-15 שנים: ריבוי ליבות.  הרעיון למעשה לא חדש, ויושם ב"מחשבי על" מאז שנות ה70 המאוחרות: אם נחבר כמה מעבדים במקביל, נוכל להכפיל ואף יותר את מהירות המעבד. העניין הזה דרש לא מעט התאמות מצד החומרה והתוכנה, אבל מרגע שהתגברו על הבעיות, מהר מאוד מעבדי ליבה כפולה הפכו ל"פק"ל" בכל מחשב שולחני.

לאחרונה השולחניים עברו לליבה מרובעת, ודגמי ה5Iו7Iהחדשים מגיעים ל8 ליבות. את הליבות ה"אמיתיות" ניתן להכפיל בתורן על ידי חלוקה לליבות וירטואליות, מה שאמור (במידה והתוכנה שאתם מריצים מותאמת לכך) להגביר מהירות עד פי 1.5 יותר.

מה לגבי לפטופים?

ובכן, הקטגוריה ה"כבדה" של הלפטופים, הקרויים גם לפטופים שולחניים או "gaimer-top", כוללות את המעבדים החדשים. הנטבוקים, אותם שדונים קטנים וקלים עליהם נכתבו גם שורות אלה, עדיין מפגרים בדור אחד, אבל לאחרונה מרבית היצרניות המובילות (MSI, ASUS, HP ואחרות) עברו גם הן לסידרת המעבדים כפולי הליבה.

מנתוני אינטל (http://www.intel.com/cd/corporate/europe/emea/heb/287256.htm) עולה כי כמות התקלות במעבדים מרובי הליבה לא גבוהה יותר. בכל מקרה כיוון שמדובר בשבב מסובך, תיקון מחשב עם בעיית מעבד בדרך כלל כוללת החלפת מעבד (אם לא החלפת המחשב כולו...). בדרך כלל בדיקת מחשב מגלה תוך כ-3 דקות אם הבעיה היא במעבד (אפשר גם לעשות זאת על ידי תוכנות יעודיות, כמו "testmyhardware"(להורדה חינם ב-www.testmyhardware.com/hardware_check.html).

האם כל תיקון פירושו מחיקה של כל המידע הקיים?

בעיה קשה במעבד בדרך כלל תשתק את המחשב, ולמרות שהיא מתגלה מהר במהלך בדיקת  מחשב במעבדה, לא מדובר באופציה פשוטה עבור תיקון  מחשבים. למעשה, כפי שכבר אמרנו, כיוון שמעבדים מכפילים את המפרט הטכני שלהם כל שנתיים בממוצע, בדרך כלל אין טעם לבצע תיקון מחשב.

עם זאת, במידה ויש לכם מידע חשוב על גבי ההארד- דיסק, ניתן ומומלץ לבצע שחזור. השחזור יעלה בין 100 ₪ (במידה ואין בעיה אחרת במחשב וההארד דיסק תקין) ועד כ-400-800 ₪ (כתלות בגודל ההארד דיסק וכמות העבודה) במידה ויש צורך בשחזור (לדוגמא אם ההארד דיסק נפגע, המידע נמחק, או שמדובר במידע מוצפן וקשה לגישה).


אם אתם רוצים להגביר את המהירות של המעבד שלכם, וכתוצאה מכך של המחשב כולו, תדאגו לרכוש מעבד עם ליבה כפולה ומשולשת



למאמר שעוסק בהיסטוריה של מעבדי מחשבים

עוד באותו נושא

טכנאי פי.סי – בין טאבלט לסמארטפון

טכנאי פי.סי – בין טאבלט לסמארטפון

גם היום כשיש לנו בכל יד טאבלט או סמארפון, ררצוי שלא נשכח לתחזק את מחשב ה-PC  שלנו. כנסו ותגלו כיצד טכנאיPC  יכולים לעזור לכם   למי שגדל...

מחשב נייד לגרפיקה - איך לבחור את המחשב הנכון לגרפיקאים

מחשב נייד לגרפיקה - איך לבחור את המחשב הנכון לגרפיקאים

בבחירת מחשב נייד לגרפיקה, אחד הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון הוא כוח העיבוד. המעבד הוא המוח של המחשב, האחראי על ביצוע משימות וחישובים....

כיצד רוכשים מחשב חדש

כיצד רוכשים מחשב חדש

מעטים המכשירים שגורמים לאנשים להתרגש כמו רכישת מחשב חדש, השאלה היא, האם הם יודעים לרכוש את המחשב הטוב ביותר בשבילם? מחשבים למכירה היא אחת מביטויי...

מחירון מחשבים נייחים

מחירון מחשבים נייחים

יאיר לפיד כתב פעם שאנחנו קונים מחשב, ואז הוא מתחיל לקנות לעצמו את הציוד מסביב. ובכן, בואו נראה כמה המחשב מוציא מאיתנו החזון למחשב הבייתי,...

מחשבים 2023 – המדריך המקיף לסוגי המחשבים

מחשבים 2023 – המדריך המקיף לסוגי המחשבים

שוק המחשבים והטכנולוגיה מתקדם בקצב מואץ מידי מספר חודשים והחדשות הטובות כי ניתן להרכיב מחשב לכל שימוש ובטווח מחירים שנוח לכם עולם המחשבים,...

string(31) "categoryתיקון מחשבים"